Även låg fysisk aktivitet ökar livslängden

Det är bättre att röra sig lite än inte alls, visar en större befolkningsstudie som publicerats i den vetenskapliga tidskriften Lancet.
15 minuter fysisk aktivitet per dag ökar livslängden med tre år.

Att fysisk aktivitet minskar risken för olika sjukdomar och ökar livslängden är känt sedan länge. Olika forskningsrapporter brukar komma fram till att vi behöver röra på oss minst en halvtimme om dagen, andra talar om minst en timme per dag.

Men kan även låg fysisk aktivitet minska risken att dö i förtid och öka livslängden? Det ville de taiwanesiska forskarna bakom denna studie ta reda på. Under åtta år har forskarna följt drygt 400 000 personer som fick svara på frågor om hur fysiskt aktiva de är. Att fysisk aktivitet minskar risken för olika sjukdomar och ökar livslängden är känt sedan länge.

Här följer några tips på hur man enkelt kan komma igång med lågintensiv rörelse i vardagen: 

1. Promenera till jobbet
Promenera till jobbet i stället för att ta bilen eller åka kommunalt.

2. Cykla till jobbet
Cykla till jobbet i stället för att ta bilen eller åka kommunalt.

3. Stå upp och jobba
Att stå upp, är det motion? Nej, inte direkt. Men det finns ändå två starka skäl till att jobba stående: Dels aktiveras fler muskelgrupper när du står upp än när du sitter. Dels tenderar en stående person att gå omkring mer på kontoret än en sittande person.

4. Ta trapporna
Det mest klassiska exemplet på vardagsmotion: Ta trapporna i stället för hissen eller rulltrappan.

5. Gör ”kaffe-maskins-gympa”
Långsam kaffemaskin? Kö till kopiatorn? Passa på att röra på dig! Försök att nudda dina tår, sätt dig på huk och försök att hålla ryggen rak, ställ dig på ett ben och balansera – ja, gör de rörelser som kroppen vill. Rörelserna är bra för blodcirkulationen, vilket gör dig piggare och mindre stel.

6. Ta en lunchpromenad
Frisk luft, dagsljus och motion – det finns all anledning att ta en promenad på lunchen!

7. Boka in promenadmöten
Ta mötet på gående fot! Begränsa promenadmötena till tillfällen när du bara behöver prata med en person och ni inte är beroende av att kolla på datorn, exempelvis vid utvecklingssamtal.

8. Stretcha framför dataskärmen
Rulla axlarna bakåt och dra in hakan mot ryggraden. Res dig från stolen, ställ dig på tå och sträck armarna mot taket. Spänn sätet och sätt dig långsamt ner på stolen igen. Detta är alla övningar som skapar rörlighet och en bättre hållning framför skärmen. 

 

Rörelse
Rörelse
Variation
Variation
Återhämtning
Återhämtning

Det är bättre att röra sig lite än inte alls, visar en större befolkningsstudie som publicerats i den vetenskapliga tidskriften Lancet.

Sanna Dibell