Hälsa

Träna på din hållningMindre stress och mer återhämtning genom god hållning

Att en dålig hållning med framåtroterade axlar och gamnacke kan ge smärta och problem i rygg, axlar och nacke känner nog de flesta till. Att hållningen dessutom kan påverka andning, cirkulation och orsaka huvudvärk är också känt. Däremot är kunskapen om hållningens betydelse för stresstålighet och återhämtning inte lika känd.

Kroppen tolkar en dålig hållning med gamnacke, framåtroterade axlar som oro, rädsla och krissituation och utsöndrar därför olika stresshormoner. När detta sker under lång tid tar kroppen skada. Med en god hållning och ett leende sker det motsatta – kroppens tillväxt- och lyckohormoner flödar, andningen blir bättre, cirkulationen optimeras och belastningar minskar. Genom en god atletisk hållning får din fantastiska kropp styrka och optimal återhämtning.

Käppen i ryggen för god hållning

Träna på god hållning
• Käppen i ryggen/visa medaljen
• Tänk förlängning av kroppen
• Öppna upp i bröstet
• Utåtrotera i axlarna
• Undvik långvarigt stillasittande och framåtlutande arbete
• Ta mikropauser och gör några bakåtböjningar
• Stå på ett ben eller på ojämnt underlag

Ryggövningar med käpp och foamroller Bakåtböjningar
Böj dig bakåt så ofta du kan. Var dock försiktig med att böja huvudet bakåt.

Käppen i ryggen för god hållning
Placera en hand i svanken och en i nacken. Behåll tre kontaktpunkter (huvud, bröstrygg och bäcken). Böj dig framåt, böj i knä utan att tappa kontakt.

Sidoböjningar med käpp
Böj dig rakt åt sidan utan att falla fram. Var aktiv i knäna. Böj och sträck.

Rörlighet för bröstrygg
Placera rullen vid bröstrygg. Andas ut och böj dig bakåt. Flytta rullen ”några kotor” och upprepa. Slappna av!

Ryggövningar – fyrpunktståendeFyrpunktstående
Stå på alla fyra med ”neutral” rygg. Kuta, svanka och lyft med kontroll.

Andas rätt och undvik huvudvärkMota huvudvärk med andning

Hur många gånger andas du varje dag? Uppskattningsvis c:a 20–25 000 ggr/dag. Om du varje gång andas genom att lyfta bröstkorg och axlar för mycket, överanstränger du alltså dina muskler runt hals och nacke många tusen gånger per dygn. Inte undra på att dessa muskler blir trötta och krampar.

Genom samma muskler går nerver och blodkärl till ditt huvud. Visst låter det då logiskt att spänningar i dessa muskler kan påverka ditt huvud? Självklart kan huvudvärk bero på flera olika saker och bör utredas på rätt sätt, men det är helt ofarligt att lära sig mer om andning och praktisera den kunskapen. För oss som hjälper människor att må bra är det kul att möta alla som lärt sig mer om andning och på så sätt dragit ner på eller helt slutat att äta mediciner mot smärta. Lär dig mer om din andning och fortsätt prestera och må bra på jobbet.

Här följer ett enkelt andningstips som du kan göra i alla positioner – i förebyggande syfte men också perfekt när du känner att stressen ökar. Blunda. Lägg gärna en hand på magen. När du andas in, räkna till fem, vänd och andas ut och räkna till fem. Upprepa så en liten stund eller så länge du vill. Känn hur luften fyller näsborrarna, fortsätter ner i luftstrupen, får magen att expandera lite, innan den går upp och ut igen på utandning och ger lättnad i kroppen. Enkelt, skönt, rent.

Övning med Foamroller
Lär dig använda en Foamroller

Effekterna du kan känna själv är bevis nog, men de senaste åren har också flera studier kommit med positiva resultat som förbättrad rörlighet, ökad blodcirkulation och mindre känning av smärttillstånd vid användande av foamroller. Inom elitidrotten har Rullen länge varit självklar och framöver kan den rätt använd även vara ett viktigt verktyg på kontor och i andra sammanhang där stillasittande är vanligt.

Rulla några minuter på utsida lår om du har känning av löparknä, få igång fötterna genom att massera/rulla fotsulorna eller lär dig ”egenmobilisera” din stela bröstrygg genom att placera rullen under bröstryggen och försöka slappna av samtidigt som du "böjer dig bakåt". Andas lugnt med magstöd. Låt det göra lite ont när du använder rullen men stanna under 7–8 på en tiogradig "smärtskala". Lär du dig använda din foamroller kommer du helt säkert att öka dina förutsättningar att vara skadefri.

Ryggövningar – pilbågsdrag och ryggliggande rotationPilbågsdrag
Håll gummibandet med rak arm som en pilbåge. Spänn bandet genom att dra armen bakåt. Håll handled rak. Stor rörelse. Släpp sakta tillbaka.

Ryggliggande rotation
Ligg med 90º i höftled och i knäled. Försök hålla kvar axlar och bröstrygg i golv.