Kontorsinredning

 

Trenderna inför 2020

Vilka är trenderna för kontorsinredning inför 2020? Vi har sneglat på Formex och Milan Design Week för inspiration.

Under 2020 kommer vi att få se en fortsatt omvandling av det traditionella kontoret till ett mer funktionellt aktivitetsbaserat kontor. Minimalism genomsyrar inredningen samtidigt som det blir allt viktigare att medarbetarna trivs. Till trivseln hör även att personalen kan arbeta på ett ergonomiskt sätt.

Ansvarstagande och hållbarhet blir nyckelord. Bland färgerna återfinner vi många naturliga, ”jordiga” och blå färger, men även vissa mer kraftfulla nyanser av dessa.

Vi har sammanställt våra intryck och hoppas du får nytta av dem som inspiration när du planerar kontorsinredningen!

Hållbarhet och socialt ansvar

Under 2020 kommer hållbarhet att bli ett allt viktigare ledord för kontorsinredning. Vi har redan sett att hållbarhet efterfrågas mer och mer av marknaden. Givetvis är varumärken och produkter fortfarande viktiga, men ett företag som inte lyckas visa omtanke riskerar att tappa förtroende 2020.

Hållbarhetstänket tar sin form inom kontorsinredningen på flera sätt. Kravet på miljövänliga material för möbler, kontorsstolar och textilier är redan högt i många organisationer. Troligtvis kommer vi att få se en ännu större efterfrågan av miljövänliga material 2020.

Trenden för ökad hållbarhet avspeglar sig även i andra former av ansvarstagande. Det sociala ansvaret som tillverkare av kontorsinredning tar kan bli avgörande för vissa inköpsbeslut om nya möbler till kontoret.Den ökade efterfrågan på hållbara lösningar kommer att göra att allt fler inredningsarkitekter tar med denna dimension i sina projekt. Vi kan räkna med att få se fler kontor där åtminstone en del av inredningen består av återanvända möbler och material.

Historien upprepas

Längtan efter det hållbara kan även öka intresset för äldre koncept, även om det handlar om nytillverkade möbler och kontorsinredning. Vi räknar med att få se designers som letar fram tidigare idéer och återlanserar dem som nyheter 2020. Räkna med att få se mer av 1930-talets formspråk men även detaljer från 1970-talet. Det senare kanske främst från de lite mer vågade, yngre och hippare kontoren.

Färgerna för kontoret 2020

Under 2020 kan vi räkna med att få se mer av naturliga färger i kontorsinredningen. Jordiga färger som tar avstamp i terrakotta kommer att synas allt mer. Olika nyanser av färger från naturliga och organiska material som lera, jord, rost, olika gråskalor, isblå och himmelsblå blir en naturlig förlängning av konceptet hållbarhet, miljö och natur.

Alla dessa färger och nyanser kommer att kunna accepteras i de flesta kontorsmiljöer eftersom de inte sticker ut så mycket utan bidrar till ett harmoniskt helhetsintryck.

Nyanser av grönt kan smyga in men har ingen central plats i färgsättningen 2020. Däremot blir vi inte förvånade om vi även får se en del starkare varianter av de naturliga färgerna. Varma röda toner, guld, citron, marinblå och fuchsia.

Mer minimalism

Skandinavisk design och många svenska kontor präglas redan av snygg och avskalad enkelhet. Vi har det funktionella med oss sedan länge. Ändå kan vi se att en av trenderna för kontorsinredning 2020 är ännu mer minimalism.

Det hela grundar sig i idén att vi inte ska slösa med resurserna och att vi ska undvika sådant som stökar till rummet och stör vår sinnesro.

Minimalism i kontorsinredningen handlar om att tänka till vad varje möbel och inredningsdetalj ska fylla för funktion. På ett minimalistiskt inrett kontor vill vi inte ha möbler som är i vägen eller som bara används sporadiskt. Trenden blir att satsa på några få saker som istället gärna får vara av högre kvalitet.

”Less is more” kan beskriva hur kontorsinredningen ser ut 2020 samtidigt som kraven på möbler, kontorsstolar, bord och annan kontorsinredning höjs. Ergonomin blir speciellt viktig för personalens välmående. Ett exempel är det höjbara bordet som både fungerar som vanligt skrivbord och som bord för stående arbete.

Tanken om minimalism kan också komma att återspegla sig i kontorets tekniska lösningar som finns till hands utan att vara synliga. Tänk dig skärmar som fälls ut eller mobiler som laddas utan sladdar. Tekniken finns förstås redan och det är bara en fråga om att allt fler kontor börjar tillämpa den.

Det traditionella kontoret förvandlas

Kontorets gränser suddas ut allt mer. Vi har redan sett hur ett antal organisationer väljer att använda sig av gemensamma kontorshotell istället för egna lokaler. Det beror mycket på vilken typ av verksamhet det rör sig om. För vissa företag är en stor del av personalen ute på uppdrag minst lika mycket som de tillbringar på kontoret. Då är det naturligt med flexibla lösningar. Arbete på distans och från hemmet blir också allt mer vanligt.

Samtidigt är kontoret viktigare än någonsin för många företag och andra organisationer. Samverkan mellan medarbetare värdesätts allt mer. Det skapar mervärde för verksamheten.

Här ser vi en tydlig trend för kontorsinredning 2020: Det kommer att bli allt vanligare med flexkontor och aktivitetsbaserade kontor. Dessa kontorsmiljöer är flexibla samtidigt som de ger medarbetarna möjlighet till tystnad och enskildhet när det behövs, till exempel vid viktiga telefonsamtal. Helt öppna kontorsmiljöer kommer däremot att fortsätta att minska.

Trenden 2020 blir att allt fler kontor inser hur viktigt det är att erbjuda avskärmning och förse lokalerna med tillräckligt med ljudabsorption. Vissa kontor har redan utrustats med avskilda hytter eller poddar, likt små oaser dit personalen kan söka sig för att få lite ro i arbetet.

Enligt experter leder denna variation i arbetsmiljö till ökad produktivitet. Medarbetarna kan samverka när det behövs men tillåts också arbeta i fred när de behöver få göra det. Ett miljöombyte kan även främja kreativiteten.

Avkoppling på jobbet

Det är redan ganska vanligt att arbetsgivare bjuder sina anställda på gratis träning, ibland till och med på arbetstid. Det finns ett tydligt samband mellan träning och välmående och i förlängningen – ökad produktivitet. En positiv bieffekt är att också sjukfrånvaron minskar.

Vissa moderna kontor har redan spunnit vidare på detta koncept och har introducerat olika former av rekreation på arbetsplatsen. Vi räknar med att fler kontor väljer att viga en del av kontoret till avkoppling. Vi kan få se en ökad efterfrågan på soffor och sittplatser, men även diverse roliga inslag som pingisbord och bordsfotboll.